ZAŠTO UBIJATE LJUDE?! NORVEŠKI FUDBALERI PRED MEČ IZVELI GEST O KOJEM BRUJI SVIJET

FANTASTIČAN POTEZ

Natpis: Ljudska prava- Na terenu i izvan njega

Prošle večeri na rasporedu su bile uvodne utakmice reprezentacija u okviru prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Osim nekoliko sjajnih golova, noć je defitivno obilježila gesta reprezentativaca Norveške.Naime, Norveška je na početku kvalifikacija za SP 2022. pobijedila kod Gibraltara 3:0, ali najviše se priča o onome što su njeni igrači napravili prije utakmice.

Na zagrijavanju i tijekom intoniranja himni preko sportske opreme nosili su majice s natpisom „Ljudska prava, na terenu i izvan njega.“To je poruka organizatorima Svjetskog prvenstva u Kataru.
Skandal s dodjelom organizacije SP-a 2022. Kataru, koji je tu čast prema svjedočenju mnogih na kongresu Fife 2011. doslovno kupio, postao je daleko gori posljednjih godina. Naime, tamo je na izgradnji stadiona i popratne infrastrukture poginulo najmanje 6.5 hiljada radnika, objavio je nedavno ugledni Guardian, pozivajući se na izvore iz Bangladeša, Indije, Nepala i Šri Lanke.

Iz tih zemalja je na katarska gradilišta došla jako jeftina radna snaga. Guardian piše da je od 2011. do 2020. poginulo 5927 radnika iz tih zemalja, a još 824 poginula radnika su iz Pakistana. To su podaci prikupljeni iz ambasada tih zemalja u Kataru. Guardian ističe da je stvarni broj poginulih radnika daleko veći jer nema podataka iz Kenije i Filipina, još dviju zemalja iz kojih dolaze jeftini radnici od kojih mnogi skončaju u Kataru. Strani radnici tamo žive u nehumanim uvjetima, rade i po dvije smjene dnevno, a mnogi od njih počinili su samoubojstva. Da li je Svjetsko prvenstvo zaista vrijedno ljudskih života? Ne bi se složili.