OPŠTA KATASTROFA: CIJELA REPREZENTACIJA ZARAŽENA KORONA VIRUSOM

ŠOK PRED JEDAN OD NAJBITNIJIH MEČEVA

Živimo u neizvjesnom vremenu gdje pandemija virusom COVID19 pogađa sve segmente društva, a imun, nažalost, nije ostao ni sport.
Večeras su na rasporedu uvodni susreti kvaifikacija sa Svjetsko prvenstvo, a pravi haos desio se u taboru reprezentacije Estonije. Naime, nogometna reprezentacija Estonije uoči utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo morala je promijeniti 10 igrača i izbornika zbog toga što je jedan reprezentativac pozitivan na koronavirus.

Svi članovi reprezentacije testirani su prije okupljanja u subotu i nedjelju, i tada niko nije bio pozitivan, ali ekipa se okupila u ponedjeljak i ponovno se testirala, nakon čega je jedan test bio pozitivan. Svi koji ranije nisu preboljeli covid-19 moraju u samoizolaciju, pa je tako u reprezentaciju pozvano 10 novih igrača jer nije bilo moguće odgoditi utakmice zbog zgusnuta nogometnog kalendara.

U samoizolaciji je završio i izbornik Thomas Häberli, pa će Estoniju u ovoj reprezentativnoj akciji s klupe voditi bivši izbornik i legenda nacionalne selekcije Martin Reim, koji nije mogao vjerovati kada je obaviješten o situaciji.

Predsjednik saveza zvao me u 22 sata. Zamolio sam ga da ponovi prve dvije rečenice kako bih se uvjerio da slučajno nije prvotravanjska šala. Testirao sam se u hotelu u 1 sat ujutro. Odradio sam sastanak s ekipom i upućen sam u situaciju„, rekao je Reim.

Napomenimo da je Estonija izgubila meč od reprezentacije Češke rezultatom 2:6 u Talinu, na domaćem terenu.